Ще строят 170-километров град под формата на линия

  • Саудитска Арабия обяви изграждането на напълно свободен от автомобили град с 1 милион души на Червено море.
  • На 170-километровото място, наречено The Line, няма да има превозни средства, пътища или емисии на CO₂.
  • Страната се бори с ниската цена на петрола от месеци.

Куче-робот проверява ракетата на SpaceX
Пърият космически хотел

Проектът се нарича „Линията“ (The Line) и беше представен по държавната телевизия от престолонаследника Мохамед бин Салман. Той подчерта, че градът е планиран с „нула автомобили, нула пътища и нула емисии на CO2“. Милион души трябва да намерят своя нов дом там.

„Линията“ е част от $500-милиардния проект „Неом“, който ще бъде появи на ръба на Червено море близо до Йордания и Египет. Градът е предназначен за пешеходци и велосипедисти и се очаква да има паркове, здравни центрове и училища.

Градът ще се 170 км дълъг и ще е под формата на една линия и няма да има пътища за автомобили.

Но как се очаква човек да се придвижва в 170 километра линия?

За целта е планиран подземен обществен транспорт, в който нито едно пътуване няма да отнема повече от 20 минути. Всеки в града ще е на 5-минутно пешеходно разстояние от автоматизиран масов транспорт или автономни автомобили, които ще се движат под земята.

Концептът базира основно на изкуствен интелект, а енергията, необходима за града, също ще бъде „100 процента чиста“. Бин Салман каза: „Трябва да трансформираме представате ни за града от конвенционален към футуристичен“. Според престолонаследника на Саудитска Арабия строителството трябва да започне всеки момент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *