Нова Зеландия ще използва единствено тази ваксина

Нова Зеландия съобщи, че ще използва само ваксината на „Пфайзер“ за имунизиране на гражданите си срещу коронавируса, отказвайки се от първоначалните планове да ползва четири различни ваксини, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министър-председателката Джасинда Ардърн обяви днес промяната в стратегията, обяснявайки я с ефективността на ваксината на „Пфайзер“. Тя изтъкна, че така всички новозеландци ще имат по-лесен и по-справедлив достъп до една и съща ваксина.

Medical syringes are seen with Pfizer and BioNTech companies logos displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Poland on November 15, 2020. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto)

Основание за това решение обаче отчасти може да е и забавянето в процедурата по одобряване на ваксините. Досега здравните регулатори в страната са одобрили единствено препарата на „Пфайзер“ и проучват още две ваксини, посочва АП.

Ардърн каза, че Нова Зеландия е купила 10 милиона дози от ваксината на „Пфайзер“, което е достатъчно за имунизирането на 5 милиона жители с необходимите две дози. Ардърн уточни, че се очаква по-голямата част от поръчаните количества да бъдат доставени през втората половина на годината.

До момента Нова Зеландия е ваксинирала само няколко хиляди души. Властите овладяха разпространението на вируса и ваксинирането не се смята за толкова належащо, колкото в много други страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *