НАСА ще тества за първи път хеликоптер на Марс

NАСА започва подготовката за извършване на първия полет на хеликоптер на Марс, съобщава агенцията.

Първият хеликоптер беше пренесен до Червената планета от марсохода Perseverance, който направи драматичното си кацане в кратера Jezero преди малко повече от месец.

Наречен „Изобретателност“ (Ingenuity), 1,8-килограмовият двуроторен хеликоптер ще опита поредица от кратки скокове в разредения въздух на Марс. Ако те бъдат успешни, това би представлявало нещо като „момент на братята Райт“ ( Те са извършили първия в историята на човечеството контролиран полет с моторен летателен апарат), казва НАСА.

И за да се отбележи връзката, агенцията разкри, че парче плат с размер на пощенска марка от крило на самолета на братята е залепено на хеликоптера Ingenuity.

Подготовката за полета ще отнеме няколко дни, което ще включва внимателно разтоварване на хеликоптера от „корема“ на марсохода. След това слънчевите панели на хеликоптера ще го заредят с енергия и той ще се подготви за полета. Целият процес ще продължи около 31 дни.

Инженерите планират първият полет да бъде прост, при който хеликоптерът се издига на около 3 метра над земята, задържа се и се завърта за около 30 секунди, преди да се спусне обратно.

В двата дни след полета ще пристигнат и първите снимки от полета. На базата на цялата тази информация учените ще вземат решение кога да е следващият полет и какви да са неговите параметри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *