Microsoft може да се превърне в „Netflix на игрите“

С 18 милиона абонати на Game Pass, над 100 милиона активни потребители на Xbox Live месечно и разговорите за придобиване на Discord, Microsoft скоро може да се превърне в „Netflix на игрите“, твърдят анализатори от Morgan Stanley.

„Microsoft не само може да получи допълнителен поток от по-високи маржове, постоянни приходи, но може да получи и франчайз за игри, който е едновременно достъпен и разширяем“, пишат анализаторите.

Съдържание (Content)

Добрите игри са също толкова важни за Game Pass, колкото добрите филми и сериали са за Netflix. И тук, според Морган Стенли, Microsoft направи умен ход. За да гарантира, че съдържанието остава добро и високо, Редмънд неотдавна реши да поеме Zenix Media за 7,5 милиарда долара. Това означава, че игралната компания Bethesda вече е част от Microsoft, която незабавно и значително ще надгради офертата в Game Pass. В момента услугата предлага достъп до каталог с над 100 игри.

Общност (Community)

Тук Morgan Stanley цитира, че в момента Microsoft има над 100 милиона активни потребители на месец за своята абонаментна услуга Xbox Live. Тя предоставя достъп до онлайн мултиплейър функции и други предложения. С поглъщането на приложението за чат Discord, за което в момента се говори, общността на Microsoft може да стане значително по-голяма с един замах. В момента Discord има 140 милиона потребители месечно. Говори се, че софтуерният гигант е готов да сложи 10 милиарда долара на масата за Discord. Това би било второто по големина поглъщане от американците. Те вложиха 26,2 милиарда долара за LinkedIn. Следователно за Morgan Stanley поглъщането би било разумно допълнение за в бъдеще.

Облак (Cloud)

Oставя само облакът, който Morgan Stanley вижда като плюс за Microsoft. Разбира се, голяма част от Game Pass се провежда в облачната платформа на Microsoft Azure. В момента Discord използва облачните услуги на Amazon. Възможното присвояване от Microsoft ще смъкне разходите за облачните услуги, от които се нуждае Discord. А по точи начин Microsoft ще разхлаби захвата на Amazon над пазара.

Ако Game Pass продължи успешната си поредица, тогава може да е възможно Microsoft, подобно на Netflix, да въведе франчайз система с други разработчици на игри. Ако това се случи, тогава Morgan Stanley ще се окаже прав и Microsoft може да се превърне в „Netflix на игрите“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *