Като сцена от филм в съоръженията на SpaceX: Куче-робот инспектира останките от прототип на ракетата Starship

Първият космически хотел в света до 2027 г.

Японски милиардер търси осем души, които да летят до Луната

SpaceX предостави футуристична гледка в своите съоръжения за тестване на ракети в Тексас в четвъртък, когато роботизирано куче започна да обикаля по останките на последния прототип на ракетата Starship.

SpaceX изстреля в сряда прототип на ракетата, наречена Starship със сериен номер 10 или SN10. Подобно на двата прототипа преди него, SN10 се изкачи на около 10 000 метра над съоръженията на компанията в град Бока Чика. След това изключи двигателите си и започна да се спуска към Земята по корем, контролирайки падането си с четирите си крила.

За разлика от своите предшественици, които се блъснаха в земята и експлодираха незабавно, SN10 успешно включи двигателите си, за да се обърне в изправено положение и да докосне меко земята. Но 10 минути по-късно ракетата експлодира грандиозно.

Роботът-куче, наречен Зевс, е било забелязано да инспектира местата за кацане на SpaceX и преди. Не е ясно какво точно е правило механичното куче на мястото на експлозия SN10, но най-вероятно Зевс е оборудван с камери и сензори за събиране на данни, тъй като приближаването на ракетите може да бъде опасно. По този начин компанията може да събере важната информация относно експлозията без да има опасност за работещите.

А ето и няколко клипа на работа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *